Tápióka gyöngy
A tápióka a manióka vagy yuca gyökeréből nyert keményítő. A kasszava Dél-Amerikában és Nyugat-Indiában őshonos növény, ahol vastag, rostos gyökerét sokféle formában használják – lisztként sütéshez, sör készítéséhez és természetesen a tápióka pudinghoz. A tápióka levesek vagy mártások sűrítésére is alkalmas. Buborékos tea készítéséhez is használják.
A tápióka felhasználásával készült ételek (desszertek, zabkásák, pudingok, buboréktea), ideális esetben kókusztejjel kombinálva, könnyen emészthetőek. A tápióka sűrítőanyagként is használható levesekben, mártásokban. Az alapanyag természetesen gluténmentes. Az ájurvéda szerint a tápióka hűsítő hatású, ha a szervezetben felesleges epe van.
Használat
Ha sűrítésre használjuk, egy éjszakán át áztassuk langyos vízben, ha italokban használjuk, főzzük puhára (kb. 25 perc), majd hűtsük le.
Puding elkészítése a puding elkészítéséhez öntsünk 100 g gyöngyöt 300 ml vízbe, és hagyjuk ázni egy éjszakán át. Másnap adjunk hozzá 300 ml tejet, édesítsük meg, és alacsony lángon, állandóan kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.